Geodézia építészeknek jegyzet - Belépés

4. Magasságmérés

4.2. Trigonometriai magasságmérés

Alapelvét a következő ábrán láthatjuk.




A trigonometriai magasságmérés során tehát zenitszög és ferde távolság mérése történik. Ismerni (mérni) kell továbbá a műszermagasság (h) és a jelmagasság (j) értékét is.

 A trigonometriai magasságmérés előnyei a szintezéssel szemben:

  • kis távolságon nagy magasságkülönbség mérhető;
  • távoli pontok közvetlen mérése lehetséges;
  • megközelíthetetlen pontok is mérhetők így.

Hátrányai:

  • a távolság ismerete is szükséges;
  • általános körülmények között pontatlanabb, mint a szintezés.

Az épületmagasságmérés klasszikus módszere a térbeli előmetszés, alapelve a lenti ábrán látható. Tekintve, hogy a műszerálláspont (A) és a mérendő pont (P) közötti távolság közvetlenül nem mindig mérhető meg, ezért egy segédpontra (B) van szükség. Az A és a B pontokat úgy jelölik ki, hogy közöttük a vízszintes távolság közvetlenül mérhető legyen. Ezután az ABP vízszintes háromszög belső szögeinek mérése alapján az AP és BP vízszintes távolság számítható. Szükség van arra is, hogy a szögmérő műszerek fekvőtengelyének magasságát meghatározzuk. Ez egy közeli magassági alappontra tett szintezőléc vízszintes távcsőhelyzetben történő mérésével („szintezésével”) történhet. Fontos, hogy utóbbi műveletet két távcsőállásban végzett méréssel ellenőrizzük.


A számítás lépései:

  1.   Az ABP vízszintes síkban lévő háromszög hiányzó két oldalának számítása szinusz-tétellel
  2. Az A és a B pontokon álló műszerek fekvőtengelyének és a P pont magasságkülönbségének számítása a megfelelő pontokra illeszkedő függőleges síkban található derékszögű háromszögek alapján
  3. A P pont magassága az A és a B pontról is levezetve

A módszer előnye, hogy a P pont magasságát mind az A, mind a B pontról is levezethetjük. A két levezetés nem teljesen független, de általában megfelelő ellenőrzést jelent. Az építészmérnöki gyakorlatban szokásos épületmagasságmérési feladatok ezzel a módszerrel jellemzően néhány centiméteres pontossággal elvégezhetők. Megjegyezzük, hogy speciális feltételek megléte esetén ugyanezzel a módszerrel a pontosság milliméteres vagy akár tizedmilliméteres nagyságrendűre fokozható.