Geodézia építészeknek jegyzet - Belépés

2. Alapponthálózatok

2.1. Vetülettani alapok

Ismert, hogy a Föld alakja első közelítésben gömbölyű. Valójában ez is csak egy durva közelítés. A gömbölyűnek tekintett földalakról valamilyen geometriai vagy matematikai módszerrel át kell térni a gyakorlatban használt síkkoordináta-rendszerre. Ezt a kapcsolatot nevezzük vetítésnek, a vele foglalkozó tudományt vetülettannak. A vetületek alapvetően három csoportba sorolhatók:

A vetítés mindig torzulásokkal jár, hiszen a Föld gömbölyű felszíne gyűrődések és szakadások nélkül nem teríthető ki a síkba. A geodéziában olyan vetítési módokat (vetületeket) alkalmaznak, amelyek esetében a vetítésből származó torzulások bizonyos korlátok között maradnak. A használt vetületek minden esetben szögtartó (konform) vetületek és általánosan megfogalmazott cél, hogy a vetítésből származó hossztorzulás ne lépje túl az 1:10 000 értéket, azaz 10 cm / 1 km-t. Megjegyezzük, hogy ezt az általános célkitűzést Magyarországon az ország teljes területére nézve egyetlen geodéziai vetület esetében sem sikerült megvalósítani. A ma hivatalos Egységes Országos Vetület (EOV) esetében a legnagyobb hossztorzulási érték + 26 cm / 1 km.

A vetülettani ismereteket azért (is) adjuk közre, hogy az építésznek lehessen némi fogalma arról, mit jelent a térkép kereten kívüli megírásai között található mondat: „készült … vetületen”. Ezért megnevezzük és röviden bemutatjuk a Magyarországon alkalmazott leggyakoribb vetületeket:

  • sztereografikus: a közvetlen síkvetületek speciális esete. A 19. század második felében kezdték el használni.
  • henger északi / középső / déli rendszer (HÉR, HKR, HDR): a három vetületet azért vezették be a 20. század elején, hogy az óhatatlanul fellépő hossztorzulásokat némiképp csökkentsék.
  • Egységes Országos Vetület (EOV): 1975-ben vezették be, metsző hengervetület. Ez ma a geodéziában alkalmazott hivatalos vetület.
  • Gauss-Krüger: hengervetület, a henger tengelye az Egyenlítő síkjában található. A katonai térképezés vetülete a Varsói Szerződés idején. Lényegesen nagyobb hossztorzulásokkal jár, mint a korábban felsorolt vetületek, ugyanakkor csaknem a teljes Föld területe egyetlen rendszerben ábrázolható.
  • UTM: Universal Transverse Mercator angol elnevezésű vetület rövidítése. A Gauss-Krüger vetülethez hasonló, a NATO tagállamok hivatalos katonai célú vetülete.