Geodézia építészeknek jegyzet - Belépés

7. Térképek és helyszínrajzok

7.2. Térkép készítése

A következőkben az építészmérnökök által talán leggyakrabban használt tervezési alaptérképek készítésének lépéseit mutatjuk be.

  1. Digitális alaptérkép (DAT), korábban ingatlan-nyilvántartási térkép beszerzése, ez lesz a térkép alapja. Ma már az összes ingatlan-nyilvántartási térkép digitális. (Az ingatlan-nyilvántartási térképről bővebben később olvashatunk). A térkép beszerezhető a járási hivatalok földhivatali osztályaitól, illetve on-line is megvásárolhatók.
  2. Mérések végrehajtása, erről a korábbi fejezetekben volt szó.
  3. A mért pontok felrakása. El kell dönteni, hogy a digitális térképi elemeknek lesz-e magassága (3d térkép) vagy nem (2d térkép). Az összes mért pont kerülhet ugyanabba a rétegbe, de ha a felmérés kódolással történt, akkor a mért kódok szerint célszerű a pontokat különböző rétegekben szétválasztani. Szokás a pontszámokat, magasságokat feliratként megjeleníteni.
  4.  A térkép szerkesztése. Pontok összekötése vonalakkal. Megfelelő rétegkiosztás alkalmazása javasolt, oly módon, hogy a digitális alaptérképről származó és a mért adatok a rétegek szerint is szétválaszthatók legyenek. 3d térkép készítésekor ügyeljünk a térbeli egyenesek metszésére!
  5. A térkép kirajzolása, megírása, egyes szerzők szerint felöltöztetése. Vagyis felira­tok, jelkulcsok elhelyezése, vonaltípusok, vonalvastagságok beállítása.
  6. Magasságviszonyok ábrázolása. Történhet szintvonalakkal (rétegvonalakkal) vagy kótás projekcióval. Előbbi szemléletesen mutatja a magasságviszonyokat, elsősorban természetes, nem túl meredek terepfelületek esetén használatos. Utóbbi pontosan adja meg a mért pontokban a magasságot. Mesterséges felületek pl. útburkolat, közmű aknák… esetén indokolt. A gyakorlatban legtöbbször mindkét ábrázolásra vegyesen van szükség.
  7. Nyomtatás. Célszerű fekete-fehérben végezni, hogy a térkép fénymásolható legyen. Szükség van nem csak a digitális, hanem a nyomtatott térképekre is, tekintve, hogy a tervezés bizonyos fázisait még ma is hatékonyabban lehet papír alapon, mint számítógépen végezni. A nyomtatott térkép aláírható, archiválható, mellékelhető a tervekhez, használható a terepen.

 A térképeken gyakran alkalmazunk térképjeleket. A térképjellel szemben támasztott legfontosabb követelmények:

  • legyen beszédes;
  • legyen egyezményes;
  • a kis dolgokat is tegye láthatóvá;
  • ne takarjon ki semmit;
  • egyértelműen adja meg a tereptárgyak helyét;
  • könnyen rajzolható legyen.