Geodézia építészeknek jegyzet - Belépés

6. Korszerű geodéziai műszerek és módszerek

6.4. Pilóta nélküli légi járművekről végzett felmérő rendszerek

Napjainkban számos felmérési, távérzékelési feladat végezhető el hatékonyan pilóta nélküli légi járművekről. Ezeket szokás az angol rövidítésből származó UAV-nak is nevezni (Unmanned Aerial Vehicle), vagy drónnak, mely az angol drone (méh) szóból eredő elnevezés, az eszközre szerelt motorok, illetve propellerek zümmögő hangja alapján.

A légi járművek lehetnek merev szárnyú repülők, illetve kopter típusúak is. Előbbi jellemzően hosszabb ideig képes a levegőben maradni, hiszen siklik a levegőben, illetve jellemzően nagyobb terület berepülésére alkalmas. A kopter típusú járművek bonyolultabb manőverekre is képesek, pl. tudnak függőleges irányban is mozogni, vagy egy helyben állni. Ezáltal lehetőség van épületek homlokzatának felmérésére is. A repülés számára jelentős korlát a járművek energia igénye.

A pilóta nélküli légi járművekre digitális fényképezőgépeket tesznek, jellemzően nagy felbontású érzékelőkkel rendelkező, de könnyű és kommersz fényképezőgépeket. Néhány 10 vagy néhány 100 méter magasból készítenek felvételeket, amelyeken egy-egy képelem a valóságban néhány cm-nek felel meg. A fényképek repülési terv alapján, egymással jelentős átfedéssel készülnek. A repülési tervet általában a helyszínen állítják össze egy célszoftver segítségével. A munkaterület jellemző pontjainak, pl. google űrfelvételen történő kijelölése, majd néhány alapvető paraméter megadása után.

A digitális fényképeket a mérést követően számítógépre letöltik, majd egy célszoftver automatizált képfeldolgozási algoritmusok alapján felismeri a különböző felvételeken látható azonos pontokat. Ez meglehetősen hardver és időigényes feladat, cserébe a munkaterületről igen nagy felbontású pontfelhőt eredményez.

A pontfelhő geodéziai koordináta-rendszerbe történő illesztéséhez úgynevezett illesztőpontokat mérnek be geodéziai módszerekkel, jellemzően RTK GNSS-technikával. Az illesztőpontok lehetnek a fényképeken jól látszódó, egyértelműen azonosítható pontok is, de lehetnek a fényképezés idejére jelölt pontok is.

A pilóta nélküli légi járművekről végzett felmérés mai viszonyok között nem túl drága technológiának számít. Az egyszerűbb, de már jól használható eszköz ára egy belépő szintű geodéziai műszer árával megegyezik. Magyarországon az eszközök használatának jogi szabályozása csak részben megoldott. A jogi szabályozás terén számos nehézség adódik: pl. a járművekkel okozott esetleges károk, balesetek esetén a felelősség kérdése vagy személyiségi jogok.

A technológiával hatékonyan és gyorsan végezhetők el vele nagyobb területek felmérése. Különösen előnyös lehet ez olyan esetben, amikor a munkaterület megközelítése nehéz vagy veszélyes, pl. árvíz esetén az elöntött terület felmérése, vizsgálata során. Nem csak geodéziai felmérésre, hanem pl. mezőgazdasági területek pillanatnyi állapotának térképezésére, vizsgálatára is alkalmas. A fényképekből úgynevezett ortofotó állítható elő, amely műszaki dokumentációk hasznos alapja lehet, illetve további felhasználási lehetőségeket kínál.