Geodézia építészeknek jegyzet - Belépés

5. Tahimetria

5.5. Manuálé vagy pontkódolás

Az előzőekben megismertük, hogyan történik a részletpontok vízszintes koordinátáinak és magasságának mérése. Ha a mérést mérőállomással hajtjuk végre, akkor megfelelő beállítások után végeredményül koordinátajegyzéket kapunk. Pusztán egy koordinátajegyzékből azonban még térkép (helyszínrajz) nem készíthető. Szükségünk van még arra az információra is, hogy az egyes részletpontok a felmérendő objektumoknak vagy a terepnek mely pontjai. Ezt az információt vagy a szabad kézzel rajzolt manuálén (előrajzon) vagy a pontok kódolásával rögzíthetjük.

A manuálé olyan szabad kézzel készített rajz, amely a felmérendő területet és az ott található tereptárgyakat ábrázolja. Ezentúl olyan méreteket és adatokat is tartalmaz, amely a térkép megszerkesztéséhez és tájékoztató megírásaihoz szükségesek (pl. egy csatorna fedlap átmérője). Az előrajz ceruzával készül a mérés helyszínén. A felmérendő területről korábban készült térképeket célszerű alapul venni, ezek kellő mértékű felnagyítása után a munkaterület határa, bizonyos objektumok átmásolhatók. Ez nagyban megkönnyíti az arányos és alakhelyes szabadkézi rajz készítését. A manuálével szemben támasztott követelmény, hogy az szép és áttekinthető, mások számára is érthető legyen. A méreteket és adatokat úgy kell beírni, hogy azok a lap rendes fekvése mellett olvashatók legyenek, és hovatartozásuk minden kétséget kizáróan megállapíthatók legyenek.

Az előrajz szerkesztése előtt ne sajnáljuk az időt a felmérendő terület alapos megismerésére. Meg kell állapítanunk többek között, hogy mi mivel párhuzamos és mi mire merőleges; mi hosszabb és mi rövidebb; mi szélesebb és mi keskenyebb, stb. Ezeket az arányokat az előrajznak szigorúan tükröznie kell.

A kódok műszertől és beállítástól függően többféleképpen is rögzíthetők: megadható egy szám, ami egy előre definiált kódtábla alapján értelmezhető (1=burkolatszél; 2=kerítés… stb.), a kód kiválasztható egy előre bevitt listából, vagy akár az sms írásához hasonló módon bevihető a műszer billentyűzetéről is. Kódolással általában picit többet kell mérni, de végrehajtása gyakran könnyebb, mint a manuálé rajzolása. A kódolással a térkép rajzolása részben automatizálható. A manuálé rajzolása és a kódolás alkalmazása vegyesen célszerű. Megjegyezzük, hogy bizonyos feladatoknál a megrendelő előre definiálja az alkalmazandó kódokat, ezáltal ha a felméréseket különböző személyek végzik, akkor is egységes kódolással fognak dolgozni.