Geodézia építészeknek jegyzet - Belépés

8. Digitális terepmodellek

A terep digitális modellezése során a térben felmért részletpontokra térbeli háromszöglapokat illesztünk. A háromszög három pontja általános esetben egy ferde (nem vízszintes) síkot határoz meg, ezeket a síklapokat a számítógépes modellező programok tudják kezelni (Katona, 2011.). A háromszöglapokat úgy kell megválasztani, tulajdonképpen már a mérendő pontokat úgy kell felvenni, hogy azok a terepet megfelelően közelítsék. Fontos megemlíteni az ún. peremhatást, vagyis a digitális terepmodellek szélein gyakran jelentkező pontatlanságokat.


A digitális terepmodellek előállítása során általában a következő műveleteket végezzük:

  • Határ rögzítése.
  • Háromszögoldalak megadása. A szoftverek valamilyen algoritmus alapján automatikusan felveszik az optimális háromszögoldalakat. Egy ilyen algoritmus lehet a háromszögek legkisebb belső szögének korlátozása, vagyis hogy a nagyon hegyes szögű háromszögek kialakulását gátolja meg.
  • Ha az automatikus háromszögelés nem kellően közelíti a terepet, akkor időnként szükség lehet a háromszögek cseréjére. Erre általában mesterséges objektumok (pl. támfalak, árkok) modellezése során kerül sor. A szoftverek általában támogatják bizonyos háromszögoldalak megkötését.
  • Bizonyos részletpontok törlendők, pl. azért, mert nem a terep magasságában találhatóak. Jó példa lehet erre egy épület gerincének valamely pontja.

 A digitális terepmodellekkel végezhető műveletek:

  • Interpoláció. Tetszőleges (pl. nem mért) pontban a terep közelítő magasságának meghatározása. A háromszögek mentén, leggyakrabban lineáris interpoláció alkalmazásával.
  • Metszet készítése, vagyis a digitális terepmodell és általában egy függőleges sík metszetének meghatározása, szerkesztése.
  • Szintvonalak szerkesztése. A metszet készítésének analógiájára történik, a digitális terepmodell egy vízszintes, mégpedig a keresett szintvonal magasságában elhelyezkedő síkkal történő elmetszése útján.
  • Négyzetháló levezetése. Gyakran van szükség a szabálytalan háromszögmodell helyett egy szabályos négyzetrács modellre. A négyzetrács pontjaiban a terep közelítő magassága interpolációval határozható meg.
  • Különböző digitális terepmodellek egymással történő összehasonlítása, földtömeg vagy térfogatszámítás. Minderről a következő fejezetben lesz részletesen szó.

 Általában a digitális terepmodellekből levezetett szintvonalakkal további műveletek végzendők:

  • Szintvonalak megírása. Megfelelő szabályok betartása mellett. Több szoftver ezt automatikusan elvégzi, a tapasztalatok szerint nem mindig kellően hatékonyan.
  • Szintvonalak összefűzése, lekerekítése. A szintvonal magasságában lévő vízszintes sík és a digitális terepmodellt alkotó ferde háromszöglapok metszete egyenesekből álló vonallánc. Hagyományosan a szintvonalak, különösen természetes terepalakulatok esetén „laza csuklóval” rajzolt ívek. Van lehetőség a vonalláncok lekerekítésére: a felhasználó felelőssége eldönteni, hogy ez milyen feltételek mellett végezhető úgy, hogy a szintvonalak pontosak maradjanak, de a hagyományos értelemben „szépek” is legyenek.
  • Szintvonalak törlése. A térkép bizonyos területein nem tudjuk a magasságviszonyokat szintvonalakkal ábrázolni (pl. útfelületeken), vagy bizonyos felületeken nem ábrázoljuk a terepet (pl. épületek helyén). Egyik lehetőség, hogy a modellező szoftverekben ú.n. szigeteket hozunk létre, vagyis a modellezendő területből bizonyos részeket eleve kihagyunk. Egy másik lehetőség, hogy ezekre a területekre is elkészítjük a modellt, illetve a szintvonalakat, majd utólag töröljük ezeket.