Geodézia építészeknek jegyzet - Belépés

9. Földtömegszámítás

Földtömeg (térfogat) számítási feladatok gyakran fordulnak elő az építészmérnöki gyakorlatban. A földtömegszámításnak több módszere is ismert, a feladat jellege határozza meg, hogy ezek közül melyiket célszerű választani. A különböző módszereket olyan értelemben általánosságban tárgyaljuk, hogy teljesen hagyományos eszközökkel (papír, mm papír, ceruza, vonalzó, számológép) is elvégezhetők a számítások, de manapság a gyakorlatban elterjedt terepmodellező szoftverek is lényegében ugyanezeken az elveken alapuló számításokat végeznek.

A fejezetben több konkrét példát is bemutatunk. Javasoljuk a számítási feladatok átgondolását, újraszámolását.

Már az elején felhívjuk a figyelmet, hogy a számítások minden esetben, több lépcsőben is valamilyen modellezésen, másképp megfogalmazva közelítéseken alapulnak. Akármilyen gondosan végzik is el a terepfelmérést a geodéták, a mért pontokra illesztett felület csak egy közelítés, és nem hibátlanul írja le a terepet. A továbbiakban közölt földtömegszámítási módszerek mindegyike azon a feltételezésen alapszik, hogy a földfelszínen felvett két-két pont között az esés (emelkedés) egyenletes. Egy munkagödröt nem lehet cm pontosan kiásni. Mindig lesznek a tervezetthez képest kisebb–nagyobb eltérések. Egy másik fontos szempont, hogy a földtömegszámítás tömör földre értendő, a kitermelt és a bedolgozandó talajok pedig lazák. A tömör és a laza talaj térfogatának aránya igen sok tényezőtől függ, értékét sokszor csak durva közelítéssel becsülhetjük. Az arány becslésével a talajmechanika foglalkozik.

 Tehát a tervezés során meghatározott földtömegek valamekkora hibával mindig terheltek, a gyakorlat szerint általában még ± 5 százalékos eltérés sem számít kirívónak. Nagy földmunkák esetén még a néhány százalékos eltérésből következő többletköltségek vagy megtakarítások is igen tetemesek lehetnek, tehát törekedni kell arra, hogy a számításokat a lehető legpontosabban végezhessük el. Még egy kisebb építkezésen (családi ház) is, a számítások vagy az esetleges tervezés munkadíja általában jóval kisebb, mint az elvégzendő (esetleg előre nem tervezett) földmunkáé.