Geodézia építészeknek jegyzet - Belépés

10. Vízszintes és magassági kitűzések

10.4. Kitűzési terv készítése

A kitűzést kitűzési terv vagy kitűzési vázlat alapján végzik. A kitűzési tervet készítheti az építész, de az is gyakori, hogy ezzel a feladattal a geodéta kollégákat bízzák meg. A kitűzési terv készítésének lépései:

  1. Egyszerűsítés. A kitűzendő pontok kiválasztása, a terveken szereplő, de a kitűzés szempontjából nem lényeges részletek elhagyása.
  2.  A kitűzendő szerkezet tervek alapján történő kiszerkesztése egy üres állományban. Ennek során történik a terveken szereplő méretek ellenőrzése. Mindenképpen javasoljuk ezt a lépést, mert ilyenkor derül fény az esetlegesen hiányzó méretekre. „Ha a terven szereplő méretek alapján nem lehet az épületet felszerkeszteni egy üres állományba, akkor kitűzni sem lehet.”
  3.  A kitűzendő szerkezet elhelyezése.
  4. Kitűzési adatok számítása. Korábban ez grafikusan is történhetett, a mai viszonyok között ezt már numerikus adatokból végzik.
  5. Rajzi termék elkészítése, nyomtatása. Célja, hogy, minden szükséges információ egy a terepen is könnyen kezelhető lapon rendelkezésre álljon.

 Az alábbi felsorolással szeretnénk a leendő építészek figyelmét néhány gyakran előforduló, a kitűzéssel, méretezéssel kapcsolatos hibára felhívni:

  • A részméretek összege és a teljes méret (generálkotta) nem egyezik.
  • Hiányzó méretek. Leggyakrabban az elhelyezési méretek hiányoznak.
  • Ugyanaz a szerkezeti elem a különböző rajzokon (metszeten és alaprajzon, vagy zsaluzási terven és építész terven) eltérő méretű.
  • A mértékegység, az élesség (tizedesek száma) helytelen, indokolatlan. Igen gyakran hibásan történik a szög jellegű mennyiségek megadása.
  • Nincsenek ellenőrzési lehetőségek.
  • Az elhelyezést nem a hivatalos ingatlan-nyilvántartási adatok alapján tervezik meg.