Geodézia építészeknek jegyzet - Belépés

13. Ingatlan-nyilvántartás

13.1. Tulajdoni lap

A tulajdoni lap az ingatlan lényeges adatait, valamint az ingatlanra vonatkozó jogokat és jogi szempontból jelentős tényeket tanúsítja.

 A tulajdoni lap I. részében tüntetik fel a helység nevét, az ingatlan fekvését (belterület, külterület, zártkert), helyrajzi számát, postai címét (ha van), jogi jellegét (társasház, szövetkezeti ház stb.), a művelési ág és a művelés alól kivett terület elnevezését, a minőségi osztályokat, az ingatlan területét, kataszteri tiszta jövedelmét.

 Az I. részben tüntetnek még fel olyan egyéb jogosultságokat és kötelezettségeket is, mint pl. az ingatlan mindenkori tulajdonosát megillető telki szolgalmi jog, vagy az épület műemlékké nyilvánítása, mely a tulajdonosnak kötelezettséget jelent.

 A tulajdoni lap II. része az I. részben körülírt ingatlanra vonatkozóan tartalmazza a tulajdonos (kezelő, használó) adatait, a szerzés jogcímét, a bejegyzés rangsorát és a tulajdoni hányadot. Az egyes bejegyzések folyamatos sorszámot kapnak. Változás esetén a megváltozott bejegyzést úgy húzzák át, hogy továbbra is olvasható maradjon. Az utalás a változásokra rovatban feltüntetik annak a bejegyzésnek a sorszámát, amely a változás eredményeként keletkezett.

 A tulajdoni lap III. része tartalmazza az ingatlanra vonatkozó olyan további jogokat és jogilag jelentős tényeket (általában terheket és korlátozásokat), amelyek feltüntetését az ingatlan-nyilvántartási jogszabályok elrendelik vagy megengedik. Változás esetén a megszűnt bejegyzést itt is úgy húzzák át, hogy olvasható maradjon és az utalás a változásokra rovatot is a II. résznél ismertetett módon töltik ki.

Az építési engedélyezési dokumentáció kötelező tartalma a hiteles tulajdoni lap. Tulajdoni lap kérhető hiteles, e-hiteles, valamint nem hiteles formában. Tulajdoni lap beszerezhető:
  • Járási földhivatalok földhivatali osztályán (röviden a Földhivatalokban);
  • kormányablakokban;
  • ügyfélkapu regisztrációval rendelkező állampolgárok az internetről is letölthetik;
  • regisztrált felhasználók (tipikusan pl. ügyvédek) a takarnet rendszerből.