Geodézia építészeknek jegyzet - Belépés

13. Ingatlan-nyilvántartás

13.6. A földrészletek határvonalának azonosítása és ellenőrzése

Ez tulajdonképpen az ingatlan-nyilvántartási adatok egymással, illetve a helyszínnel való egyezőségének vizsgálatát jelenti. Első lépésben tisztázni kell, hogy az ingatlan-nyilvántartási térkép milyen technológiával készült. Meg kell különböztessük egymástól a grafikus és a numerikus térképet. Ma már mindkettő digitálizálva van, s így a kettő közötti különbség nem mindig látszik. A numerikus térkép általában szabatos városmérés alapján készül, vagyis a térképen ábrázolt objektumok jellemző pontjainak helymeghatározó adatait (koordinátáit) geodéziai alapponthálózatra támaszkodva, számszerűen meghatározták (megmérték). A grafikus térkép többféle módszerrel is készülhetett, sokszor akár légifelvételek kiértékelése és helyszínelése alapján, valamilyen szerkesztési eljárással. Nyilvánvaló, hogy a numerikus térkép pontosabb, arról a geometriai adatok egyértelműen vehetők le.

Ezután történik a térképi ábrázolás és az ingatlan-nyilvántartás területi adatainak összehasonlítása. Numerikus térkép esetén a térképi és nyilvántartási területnek 1 m2en belül, grafikus térkép esetén megadott hibahatáron belül, (ami jellemzően néhány százalék) egyeznie kell. Amennyiben nincs összhang, ezt a körzeti földhivatalnak jelezni kell, amely megvizsgálja az eltérés okát, és adott esetben javítja a hibát.

A következő lépés a térképi és terepi határvonal összevetése. A kettő azonossága esetén a terepmunka során a terepi állapotot, irodai munka során a nyilvántartási állapotot kell használni. A térképi és terepi állapot eltérésének hibahatárai:

Numerikus térképnél;
  • jelölt birtokhatár esetén a földrészlethatár helyzetében ±10 cm;
  • meg nem található birtokhatár jelölés esetében az előző kétszerese;
Grafikus térképnél ez többek között a méretarány függvénye (a táblázat nem teljes körű):

Méretarány Megengedett eltérés egy –egy határvonal helyzetében
Megengedett eltérés a földrészlet szélességében
1:1000 ±35cm ±45cm
1:2000 ±65cm ±90cm
1:4000 ±130cm ±180cm

Felhívjuk a figyelmet, hogy a térképi és a terepi határvonal azonosságának megállapítása ingatlanrendező földmérői minősítéshez kötött munka. Ugyanakkor az építészmérnökök is szinte minden tervezési feladat esetében találkoznak ezzel a kérdéssel: az ingatlan-nyilvántartásban szereplő telekhatárhoz vagy a kerítéshez kell az új épületet elhelyezni? Azt tanácsoljuk, hogy minden esetben kérjék a kérdésben járatos geodéta segítségét.