Geodézia építészeknek jegyzet - Belépés

13. Ingatlan-nyilvántartás

13.8. Telekalakítás

Az előző részben a változási vázrajzok készítésének legfontosabb eseteit soroltuk fel. A változási vázrajz készítése csak egy lépés a teljes folyamatból, melyet összefoglaló nevén telekalakításnak nevezünk. A telekalakítás összes lépését az alábbiakban soroljuk fel:

  1.  Igény megfogalmazása.
  2. Előzetes egyeztetés a szakhatóságokkal, tulajdonostársakkal. Erre feltétlenül szükség lehet, mert ha a folyamat elején kiderül, hogy pl. az építéshatóság soha nem fog helyt adni a tulajdonosok igényének, mert pl. az nem felel meg a helyi építési szabályzatnak, akkor felesleges elindítani a telekalakítási folyamatot. Az előzetes egyeztetés legtöbbször szóban történik, sokszor egy vázlat is elegendő hozzá.
  3. Földmérés. Ha az előzetes egyeztetés alapján érdemes a telekalakítást elindítani, akkor szükséges egy megfelelő jogosultsággal rendelkező földmérő kollégával elkészíttetni a földmérési munkarészeket. A földmérő minden esetben földhivatali adatszolgáltatás kérésével kezdi, azután a földhivatali adatok egymással történő összhangjának ellenőrzésével folytatja a munkát. Majd a természetben található határokat, épületeket … stb. felméri. Elkészíti  a változási vázrajzot és kapcsolódó dokumentációt, ezeket leadja földhivatali záradékolásra. A földhivatal a záradékolás keretében a munkarészek földmérési szabályoknak való megfelelőséget vizsgálja. Záradékoláskor a térképre előzetes adatként felvezetik a változást. Az újonnan létrejött telekhatárok kitűzése is a földmérő feladata.
  4. Telekalakítási eljárás indítása a földhivatalnál. Ehhez szükséges a záradékolt változási vázrajz. A telekalakítási eljárás során a különböző szakhatóságok (építéshatóság, tűzoltó szakhatóság…) engedélyezik vagy elutasítják a változás iránti kérelmet a vonatkozó jogszabályok alapján. A telekalakítási eljárást a földhivatalnál kell kezdeményezni, a földhivatal pedig megkeresi az érintett szakhatóságokat. Elvileg az ügyfél is keresheti közvetlenül a különböző szakhatóságokat, és a szakhatósági hozzájárulások birtokában indíthatja a telekalakítási eljárást.
  5. Szerződéskötés. A változással érintett ingatlanok összes tulajdonosának alá kell írni a változási vázrajzot („a változás akaratunknak megfelelően történt”). A jogi munkarészek elkészítéséhez legalább ügyvédi ellenjegyzés szükséges, de célszerű a szerződéseket is ügyvéddel készíttetni.
  6. A változások ingatlan-nyilvántartási átvezetése.

A telekalakítási folyamattal több ponton is találkozhat az építész. Gyakori, hogy az igény úgy merül fel, hogy a megrendelőnek több telke is van egymás mellett, szeretne építtetni, de ezt az építési szabályok csak akkor engedik meg, ha a telkeket először egyesítik. Ebben az esetben az építészhez fordul a megrendelő, és a témában feltehetően járatlan megrendelőt az építésznek kell szakszerű tanácsokkal segítenie.

Egy másik találkozási pont lehet, hogy az építéshatóságnak is engedélyeznie kell a telekalakítást. Ebben az esetben az építéshatóság munkatársának, gyakran építész végzettségű kollégának a földmérési munkarészeket gyakorlottan kell tudnia kezelni, a benne szereplő adatokat helyesen kell tudnia értelmezni.