Tantárgyi adatlap

PDF letöltése

I. Tantárgyleírás

1. Alapadatok
1.1 Tantárgy neve
Szakdolgozat előkészítő
1.2 Azonosító (tantárgykód)
BMEEODHA-IT
1.3 Tantárgy jellege
Kontaktóra nélküli tanegység
1.4 Óraszámok
Típus Óraszám / (nap)
Konzultáció 2
1.5 Tanulmányi teljesítményértékelés (minőségi értékelés) típusa
Félévközi érdemjegy
1.6 Kreditszám
9
1.7 Tárgyfelelős
név Dr. Rózsa Szabolcs
beosztás Egyetemi docens
email rozsa.szabolcs@emk.bme.hu
1.8 Tantárgyat gondozó oktatási szervezeti egység
Dékáni hivatal
1.9 A tantárgy weblapja
1.10 Az oktatás nyelve
magyar
1.11 Tantárgy típusa
Kötelező az építőmérnöki (BSc) szak Geodézia specializációján
1.12 Előkövetelmények
Erős előkövetelmény:
  • Geodézia projektfeladat (BMEEOAFA-IP)
1.13 Tantárgyleírás érvényessége
2020. február 5.

2. Célkitűzések és tanulási eredmények
2.1 Célkitűzések
A szakdolgozat előkészítő tárgy célja, hogy a hallgató a tanulmányai lezárásaként készítendő szakdolgozatot megalapozza. Ehhez szükséges a szakirodalom áttekintése és feldolgozása, valamint a szakdolgozat keretében tervezett mérések tervezése, előkészítése, a mérések egy részének elvégzése és feldolgozása. A szakdolgozat előkészítő tárgy témáját a Szakdolgozat és Szakdolgozat előkészítő tárgy közös Diplomamunka kiírása tartalmazza. A témát a képzési és kimeneti követelmények keretein belül úgy kell megválasztani, hogy a téma szakdolgozattá érleléséhez is biztosítva legyenek a feltételek.
2.2 Tanulási eredmények
A tantárgy sikeres teljesítése utána a hallgató
A. Tudás
  1. ismeri az építőmérnöki szakterület műveléséhez szükséges általános matematikai és természet-tudományos illetőleg szakmai elveket, szabályokat, összefüggéseket, eljárásokat,
  2. megfelelő ismeretekkel rendelkezik választott témakörében,
  3. ismeri és érti az építőmérnöki területhez kapcsolódó információs és kommunikációs technológiákat,
  4. ismeri és érti a műszaki szakterülethez kapcsolódó és a szakmagyakorlás szempontjából fontos egyéb szakterületek, elsősorban a térinformatika és az ingatlan-nyilvántartás terminológiáját, alapjait és szempontjait.
B. Képesség
  1. feladata során eredményesen alkalmazza a különböző ismeretforrásokat,
  2. szakszerűen, a rajzi jelrendszer és a szakmai szókincs korrekt használatával kommunikál írásban és szóban az adott témakörökről, ehhez a műszaki gyakorlatban is alkalmazott szoftvereket magabiztosan kezeli,
  3. képes átültetni az elméleti ismereteket a gyakorlatiba, alkalmazza azokat a feladat elkészítésekor.
C. Attitűd
  1. együttműködik a munka teljes folyamatában témavezetőjével és konzulensével,
  2. folyamatosan bővíti tudását, és nyitott az információszerzés új lehetőségeire.
D. Önállóság és felelősség
  1. felelősségteljesen dolgozik a választott tanulmány kidolgozásán.
2.3 Oktatási módszertan
A Szakdolgozat előkészítő tárgy témavezető irányítása mellett teljesítendő tárgy. A munkát fel-kért konzulens segítheti. A Szakdolgozat előkészítő tantárgy jellemzően személyes konzultációkkal irányított, támogatott otthoni munka. A Szakdolgozat előkészítő tárgy témavezetője és a később kidolgozásra kerülő Szakdolgozat témavezetője azonos személy, ettől eltérni csak indokolt esetben, a specializáció-felelős engedélyével lehet.
2.4 Részletes tárgyprogram
A Szakdolgozat előkészítő tárgy keretében a hallgató tanulmányt készít, mely tanulmány a szakdolgozat előkészítése, a szakdolgozati téma feldolgozásának különböző alternatíváit bemutató munka. A kidolgozandó feladatrészeket, annak követelményeit a Szakdolgozat és Szakdolgozat előkészítő tárgy közös Diplomamunka kiírása rögzíti. A Szakdolgozat előkészítő tárgy készítésének rendjét, tartalmi és formai követelményeit a TVSZ rendelkezéseivel összhangban az egyes specializációfelelősök, és a specializációért felelős szervezeti egységek/tanszékek állapítják meg. A Szakdolgozat előkészítő tárgy keretében végzett munkát és eredményeit a hallgató egyrészt egy tanulmányban, másrészt a tanszék által szervezett bemutatón ismerteti. A tanulmány beadásának határideje a félév 6. oktatási hetének vége, a bemutatóra a félév 8. hetén kerül sor, időpontját a tárgy részletes ütemterve tartalmazza.
A félév közbeni munkaszüneti napok miatt a program csak tájékoztató jellegű, a pontos időpontokat a tárgy honlapján elérhető "Részletes féléves ütemterv" tartalmazza.
2.5 Tanulástámogató anyagok
A szakdolgozat tudományterületének megfelelő szakirodalom, különös tekintettel a témavezető által megnevezett forrásokra.
2.6 Egyéb tudnivalók
A Szakdolgozat előkészítő tárgy "mérföldkő" a tanulmányok teljesítésének ellenőrzésekor, elfogadásához tanszéki munkabizottság közreműködését írhatja elő az adott specializáció felelőse. A Szakdolgozat (BMEEODHA-IS) tárgy kreditje csak a Szakdolgozat előkészítő tárgy sikeres teljesítésével szerezhető meg. A Szakdolgozat és a Szakdolgozat előkészítő tárgy előkövetelményei azonosak, a két tárgy párhuzamosan felvehető.
2.7 Konzultációs lehetőségek

Konzultációs időpontok: a Szakdolgozat előkészítő tárgyat kiíró tanszék honlapján megadottak szerint, vagy előzetesen, e-mail-ben egyeztetve a konzulensekkel, illetve témavezetővel.

Jelen TAD az alábbi félévre érvényes:
2023/2024 II. félév

II. Tárgykövetelmények

3. A tanulmányi teljesítmény ellenőrzése és értékelése
3.1 Általános szabályok
A Szakdolgozat előkészítő tárgy keretében elkészítendő tanulmány témáját, és kidolgozandó feladatrészeket a Szakdolgozat és a Szakdolgozat előkészítő tárgyközös Diplomamunka kiírása rögzíti. A munka során a hallgató a kidolgozás menetéről, az egyes részfeladatok teljesítéséről naplót és konzultációs adatlapot köteles vezetni.
3.2 Teljesítményértékelési módszerek
A Szakdolgozat előkészítő tárgy keretén belül elkészítendő tanulmány folyamatos, oktatói témavezetéssel, konzultációval segített otthoni munka. A tárgy végkövetelményét jelentő félévközi jegy elsősorban a szakdolgozatot megalapozó előkészületek eredményét értékeli.
Teljesítményértékelés neve (típus) Jele Értékelt tanulási eredmények
aktív részvétel (folyamatos részteljesítmény értékelés) A A.1-A.4; B.1-B.3; C.1-C.2; D.1
tanulmány elkészítése B A.1-A.4; B.1-B.3; C.1-C.2; D.1
eredmények bemutatása C A.1-A.4; B.1-B.3

A szorgalmi időszakban tartott értékelések pontos idejét, a házi feladatok ki- és beadási határidejét a "Részletes féléves ütemterv" tartalmazza, mely elérhető a tárgy honlapján.
3.3 Teljesítményértékelések részaránya a minősítésben
Jele Részarány
aktív részvétel 60%
tanulmány elkészítése 20%
eredmények bemutatása 20%
Összesen 100%
3.4 Az aláírás megszerzésének feltétele, az aláírás érvényessége
A tárgyból nem szerezhető aláírás.
3.5 Érdemjegy megállapítása
A TVSZ 138. §. 5. pontja alapján a tantárgyhoz rendelt érdemjegyet a hallgató adott időszak alatti munkája alapján a tantárgykövetelményeknek és a kari szabályzatnak megfelelően a témavezető és felkért tanszéki munkabizottság állapítja meg. Kari szabályzateltérő rendelkezésének hiányában az elégtelentől különböző érdemjegy megadásának nem feltétele a tanulmányra épülő Szakdolgozat azonos félévben történő elkészítése, megvédése.
3.6 Javítás és pótlás
  1. A Szakdolgozat előkészítő tárgy követelményei –szabályzatban meghatározott díj meg-fizetése mellett –késedelmesen is teljesíthetők. Késedelmes teljesítésre a részletes ütem-tervben szereplő határidő után egy héten belül van lehetőség.
  2. A hallgató a késedelmes teljesítésen nem megfelelt, de legalább 40%-os készültségi szintű feladat másodszori pótbeadását kísérelheti meg a szorgalmi időszak végén. Másodszori pótbeadás igénybevétele esetén a Szakdolgozat tárgy ugyanabban a félévben nem teljesíthető.
  3. Az aktív részvétel – jellegéből adódóan – nem pótolható, nem javítható, továbbá más módon nem kiváltható vagy helyettesíthető.
3.7 A tantárgy elvégzéséhez szükséges tanulmányi munka
Tevékenység Óra/félév
részvétel a konzultációkon 12
tanulmány és prezentáció elkészítése 88
kijelölt írásos tananyag önálló elsajátítása 48
tervezett mérések előkészítése, elvégzése és feldolgozása 122
Összesen 170
3.8 A tárgykövetelmények érvényessége
2020. február 5.
Jelen TAD az alábbi félévre érvényes:
2023/2024 II. félév